diumenge, 6 de desembre del 2009

DESENVOLUPAMENT AGRÍCOLA D’INTERMÓN OXFAM

Irene Pérez Bort y Daniel Viadé Andavert
Màster en Agricultura per al Desenvolupament. Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC).
Novembre 2009



L’EVOLUCIÓ DE LA ONG

Intermón Oxfam va néixer a Barcelona l’any 1956 amb el nom de Secretariado de Misiones y Propaganda de la Compañía de Jesús; era aleshores una organització no governamental de caràcter religiós i assistencialista.
Primerament les seves funcions es van centrar en donar recolzament econòmic i social als països més desafavorits.
L’any 1964 va realitzar el primer projecte de desenvolupament dirigit a capacitar tècnicament als pagesos, mitjançant la construcció de l’Institut Rural de Charagua (Bolívia). A partir d’aquell moment l’organització va començar a gestionar accions de desenvolupament i van decidir canviar el seu nom pel de Misión y Desarrollo.
L’any 1973 l’organització amplia el seu ventall d’activitats amb la realització de la primera acció d’ajuda humanitària dirigida a la població del Sahel.
A mitjans dels anys 70 l’ONG canvia la seva filosofia y cedeix el protagonisme als beneficiaris de les accions de desenvolupament que anys enrere havien tingut un paper passiu.
L’any 1982 Misión y Desarrollo canvia el seu nom pel d’Intermón, des d’aleshores l’organització té un caràcter laic i treballa activament per a generar transformacions socials tant en els països del nord com en el sud.
Des de 1997, l’ONG forma part d’Oxfam Internacional (confederació de 13 ONGs), pel que a dia d’avui s’anomena Intermón Oxfam.


OBJECTIU I LINIES DE TREBALL

Intermón Oxfam té com a objectiu últim eradicar la injustícia i la pobresa, per aconseguir que totes les persones puguin exercir els seus drets i gaudir d’una vida digna.

Per tal d’assolir aquest repte l’organització treballa mitjançant dues vies paral·leles:
a) Sensibilització ciutadana sobre els problemes en els països en vies de desenvolupament, fent especial èmfasi en els casos d’extrema pobresa i en la desigualtat de gènere.
b) Finançament i execució de campanyes i projectes que permetin la millora de les condicions materials, sanitàries, d’educació i espirituals dels països en desenvolupament.

Aquestes accions prenen diferents formes:

a) Projectes de desenvolupament a llarg termini realitzats conjuntament amb les organitzacions locals del país de destí.
b) Ajuda humanitària en situacions d’emergència a persones afectades per catàstrofes naturals o conflictes. En la mesura del possible, a més, s’equipa a la població amb els mitjans necessaris per fer front a situacions similars en el futur.
c) Posada en marxa i execució de campanyes per a despertar la consciencia social, denunciar les injustícies i animar a la gent a promoure un el canvi.
Un exemple es la campanya que actualment s’està duent a terme contra el canvi climàtic per a que els països rics assumeixin les seves responsabilitats en la propera Cimera de Copenhaguen.
d) Incidència política. Al tractar-se d’una ONG de gran envergadura constitueix un fort lobby de pressió davant les decisions politiques dels més poderosos.
e) Investigació i divulgació dels resultats.


A dia d’avui Oxfam Internacional treballa amb aproximadament unes 3.000 contraparts en més de 100 països diferents situats a l’Amèrica Llatina, Africà i Àsia.

Oxfam treballa en múltiples àmbits: agricultura, canvi climàtic, educació, salut, drets dels indígenes i les minories ètniques, justícia de gènere, ...i tot i que en ocasions poden gestionar-se independentment, són temàtiques estretament lligades entre si, es a dir, al mateix temps que s’actua realitzant un projecte de desenvolupament agrari es te en compte la equitat de gènere, la sostenibilitat ambiental i la minimització dels efectes del canvi climàtic, l’augment de la productivitat per a mantenir la seguretat alimentaria, etc.



PROBLEMATIQUES EN L’AGRICULTURA ACTUAL

Des del punt de vista d’Oxfam existeixen en l’actualitat certes debilitats en l’àmbit d’agricultura con són:

a) La inversió en Agricultura.
Tot i sabent els beneficis ambientals, socials i econòmics que genera l’agricultura (abastiment d’aliments, generació de llocs de feina, reactivació de l’economia, etc.) la inversió es escassa.
El canvi climàtic suposa una amenaça per a l’agricultura per la qual cosa es necessari invertir en la realització de practiques sostenibles, en promoure la diversificació dels cultius, etc.

b) Accés a terres i altres bens.
El dret de propietat sobre les terres es fràgil, especialment per a les dones que actualment són posseïdores de menys del 2% de les terres. A més, ara sorgeix el risc d’expropiació de l’espai per a la producció de biocombustibles.
Impulsar l’accés a les terres i a altres bens facilita al agricultor/a l’accés a crèdits i la millor gestió dels seus recursos.

c) Treballs i salaris.
El treball assalariat es l’única sortida per als agricultors/es sense terres, però aquests tenen contractes de feina temporals, amb un baix sou i condicions de treball dures.

d) Accés als mercats
El boom dels supermercats a la zona de llatino-america representa una oportunitat d’ampliar la sortida comercials dels productes i generar llocs de feina que no s’hauria de desaprofitar.

e) Biocombustibles
Són una bona alternativa als combustibles fòssils, sempre i quan es produeixin de manera sostenible, sense produir desforestació, sense expropiacions indegudes de les terres, tenint en compte l’escassetat d’aigua, etc.

f) Els preus dels aliments
L’augment dels preus en els últims anys fa trontollar la seguretat alimentaria.


PROPOSTA DE SOLUCIONS

L’ONG no es limita a identificar aquells problemes que agreugen la injustícia i la pobresa mundial, sinó que també proposa públicament quines són les accions que haurien d’empendre’s per tal de millorar la situació.

Segons Oxfam Internacional:

- Els governs nacionals han d’actuar per a reduir el perill derivat de la falta d’aliments.
- Les institucions internacionals, els governs locals i altres fonts de financiació han d’invertir en agricultura i recolzar als petits/es agricultors/es.
- Els governs nacionals han de centrar les seves politiques en la creació d’oportunitats de treball dignes en les zones rurals i així ajudar als treballadors/es agrícoles assalariats.
- Els governs han de reconèixer la importància del paper de les dones en l’agricultura y prestar major atenció a les seves necessitats.
- S’ha d’invertir en augmentar la qualitat de vida de les dones i d’aquesta manera es contribuirà a pal·liar la pobresa i ha augmentar la productivitat, a més de defendre l’igualtat de gènere.
- Promoure politiques de comerç que tinguin en compte el desenvolupament rural.
- Recolzar a les organitzacions del medi rural, incloses les dones agrícoles o assalariades.



PROJECTES DE DESENVOLUPAMENT

Impulsen 492 programes en tot el món contribuint a millorar la vida de les poblacions mes vulnerables.
Treballen en 46 països per tot el món, en sobre temes de desenvolupament, comerç just, emergències I diverses campanyes.


PRESENTACIÓ DE DIFERENTS PROJECTES:

PERÚ: Compromís amb els cotoners del Bajo Piura
L’associació de productors de cotó del Bajo Piura han aconseguit la financiació per a una planta desmotadora. Els seus representants valoren l’ajuda d’Intermón Oxfam I la seva campanya en favor del cotó peruà.
El projecte dona servei a 5.200 famílies productores de cotó, dins de la cooperativa PIMA peruà al Bajo Piura. s’ha estat treballant de manera associativa, amb l’ajut de Intermón Oxfam abans produïen de forma independent I al associar-se han obtingut majors beneficis.


Alhora, estan capacitant als seus productors agraris en diferents events recolzats per Oxfam Internacional, el Govern Regional de Piura, la Junta de Usuarios i les Municipalitats del districte del Bajo Piura.


PARAGUAI: Recuperar la terra de manera sostenible.
Les famílies camperoles de l’Alto Paraná a Paraguai tracten de recuperar les seves terres i acabar amb el monocultiu de soja, que va promoure el Banc Mundial I els ha abocat a la pobresa. Intermón Oxfam està a la zona ajudant als camperols de l’Asociación de Agricultores del Alto Paraná (Asagrapa).

Amb l’ajuda d’Intermón Oxfam, ara els camperols conreuen fesols, mongetes seques, arròs, blat de moro i tot tipus de verdures i hortalisses en lloc de soja. Alhora, han deixat de banda l’ús de productes químics i aprenen tècniques de conreu sostenible per tal de millorar els terres i obtenir productes ecològics. Avui en dia, ja poden vendre part de la collita al mercat i amb els ingressos, adquirir el que no produeixen els seus camps (oli, sal, eines, medicaments, etc.). D’aquesta manera, 951 famílies guaranís comencen una nova vida garantint el seu futur i el dels seus fills.


ECUADOR: Dones decidides per superar la injustícia
Intermón Oxfam dur a terme un projecte al nord de l’Ecuador amb l’organització de dones de l’UNOCANC (Unión de Organizaciones campesinas del Norte de Cotopaxi) per desenvolupar una agricultura sostenible i aconseguir superar la injustícia existent al país.
Una part del projecte incorpora la cria de cuyes, vegem en primera persona com es aquesta experiència:
Rosa Elvira Salazar disposa de 100 cuyes. La seva família –te vuit fills, dels que set viuen encara amb ella– consumeixen entre vuit i deu cuyes al mes, I en venen una quantitat similar al mercat, pels que li paguen uns 5 dòlars per unitat. A part dels materials per les cuyeres i les cries, el projecte inclou l’entrega de llavors per a la producció de pastures a 146 dones, amb el fi de millorar l’alimentació dels animals i, en conseqüència, la qualitat de la carn.

"El següent pas serà ajuntar tots els excedents de les sòcies i organitzar la comercialització dels cuyes als restaurants de Latacunga i Ambato, i a les plantacions florícoles",


BRASIL: En convivència amb el medi ambient.
El Brasil semi-árid, ocupa gairebé un milió de kilòmetres quadrats. La població ha d’estar enfortida per a participar amb el desenvolupament sostenible y la possible convivència amb la zona. Han de tenir dret a una vida digne i a l’accés a l’aigua, El principal programa es dedica a disposar d’un milió de cisternes rurals per a possibilitar l’emmagatzemament d’aigua de pluja que garantitzi aigua per a beure i cuinar per prop de 5 milions de persones a la regió del nord-est brasiler, especialment aquells que sobreviuen de l’agricultura familiar.
Des de que es va iniciar el programa, s’han construït 190.330 cisternes, el que suposa un total de 200.690 famílies mobilitzades i 187.923 capacitades en gestió de recursos hídrics.


TANZÀNIA: Iniciatives rurals empresarials.
Es treballa a les comunitats rurals de Morogoro i Dodoma, per a millorar les condicions de vida i reduir la pobresa, a través d’un desenvolupament rural sostenible. Busquen generar noves activitats econòmiques no lligades a l’agricultura i la ramaderia per tal d’ampliar els ingressos de les famílies proporcionant beneficis a mes de 3000 persones de manera directa e indirectament a 96.000 persones, de les quals un 52% son dones.

s’han establert tres eixos fonamentals d’acció:

- Capacitació i formació en la gestió empresarial.
- Subvenció del capital inicial.
- Accés al sistema de crèdits o fons rotatoris.

Incentivant, alhora la diversificació de cultius per a garantir la seguretat alimentaria dels petits productors rurals. A través del projecte s’ha aconseguit l’augment dels ingressos de les famílies i la satisfacció de necessitats bàsiques como la salut i la educació.


BURKINA FASO: Justícia econòmica.
La campanya es va iniciar a Bama, a l’oest de Burkina, en una zona arrossera de prop de 1200 hectàrees, on treballen al voltant de 4800 productors amb les seves famílies. En promig, cada productor conrea 0,25 hectàrees.

L’objectiu de canvi de la campanya es la inversió en agricultura i la promoció de la transformació i el consum de productes locals.

la plataforma reclama:

- Fixar un preu mínim de compra per a l’arròs amb clofolla i per a l’arròs vaporitzat.
- Reduir la tassa de crèdit agrícola al 7% (sense IVA).
- Moderar les condicions de garantía del crèdit agrícola.
- Canviar les motobombes en mal estat a la zona arrossera de Banzon i Sourou.
- Posar a disposició dels productors materials de producció adequats.
- Proporcionar assessorament als productors.


CHAD: Capacitar i acompanyar a la població per defensar els seus interessos

L’actuació d’Intermón Oxfam gira en torn a 3 eixos prioritaris:

Seguretat alimentaria a la regió saheliana i preparació en front la sequera. L’objectiu es millorar l’accés als aliments de la població d’aquesta zona molt vulnerable a factors externs (sequera, invasions de depredadors de collites, conflictes entre pastors i agricultors).
També es treballa per aconseguir medis de vida sostenibles en zones rurals del sud del país, augmentant els ingressos de les famílies per a que puguin cobrir les seves necessitats bàsiques. També s’ajuda als productors i organitzacions per a que incideixin en les seves polítiques agrícoles i comercials.

Drets de la dona: lluita contra la violència de gènere. Per a defensar el dret de les dones a una ciutadania plena i a la participació en tots els àmbits socials i de decisió.

HAITÍ: L’arròs, un medi de vida contra la pobresa.

Gairebé 6 milions d’haitians, el 70% de la població viu a la pobresa. L’arròs, es un producte bàsic de la dieta a Haití. Als anys seixanta, Haití produïa el 80% de l’arròs que consumia, però al 1995 el Govern va permetre l’ importació d’arròs de Estats Units, avui Haití importar el 80% de l’arròs.
Es proposa la creació de noves infraestructures i recuperar els conreus, gracies a la feina d’Intermón Oxfam a la vall d’Artibonite, mils de camperols s’han organitzat per a reprendre els seus conreus i ajuden a l’adquisició de llavors, adobs i eines, renoven moltes infraestructures agrícoles que estaven obsoletes després d’anys d’abandó i aprenen noves tècniques agrícoles per a obtenir collites mes abundants i de major qualitat.
Un total de 1.700 camperols han començat a produir arròs de qualitat a preus competitius que els permet mantenir a les seves famílies. Es un projecte que beneficia a 60.000 persones.


ANGOLA: Construint la pau.

Cidália Gomes té 41 anys i treballa a Caála, un petit poble de la província de Huambo, a Angola. Pertany a ADRA, una contrapart d’Intermón Oxfam, treballant pel desenvolupament rural i del medi ambient, amb l’objectiu principal d’ajudar pel reassentament de les famílies d’Angola després de la guerra i treballar per a la reconciliació.
Una de les grans preocupacions d’ADRA ha estat proporcionar a les comunitats eines i recursos per començar a treballar la terra i fomentar la creació d’associacions dins de la comunitat per a facilitar el treball. També es treballa per recuperar el legítim accés a la terra.

A les províncies de Huambo i Malanje s’està executant un Programa de Seguretat Alimentaria i Medis de Vida Sostenibles.


PERÚ: Apoderament de la dona camperola.

Amb l’ajuda del programa Medis de Vida Sostenibles que Intermón Oxfam desenvolupa a Perú, la FEMUCARINAP ha aconseguit que unes 126.000 mil dones de diverses regions del país es reuneixin periòdicament per a prendre decisions, apoderar-se, reclamar drets i llançar iniciatives que impulsin un desenvolupament sostenible.

Lourdes Huanca, presidenta de FEMUCARINAP, diu:
“Las mujeres campesinas tenemos un papel fundamental en la sociedad: garantizar la seguridad alimentaria de la población, una responsabilidad que nos obliga a defendernos de las transnacionales que talan y destruyen nuestros bosques para sus agronegocios"

i fa una reflexió personal:
“ Para mí, ser mujer supone cuidar mi territorio, mi cuerpo, mi familia. Y mi familia no solo es mi esposo y mis dos hijos, sino, los centenares de mujeres con las cuales luchamos cada día para defender nuestras tierras, agua y semillas. Me recompensa ver como las mujeres se esfuerzan y se empoderan. En esta organización luchamos para no perder lo que nos pertenece y para que todos escuchen nuestra voz, de lo contrario, las mujeres nos quedaríamos sin nada, y sólo podríamos migrar a las ciudades para volvernos empleadas domésticas y nuestros hijos se quedarían sin estudiar, eso no lo queremos.”